‘Zie holt er het olde in aere, zodat oez’ volk wat holt, dat ’t anhollen waerd is’.
(betekenis: Ze houden het oude in ere, waardoor ons volk iets houdt, wat het bezoeken waard is) . Aldus de nog bij velen bekende Drentse dichter/schrijver Roel Reijntjes op 1 september 1972 in een gedicht, dat hij een ‘speulderiegien op de verschillende betiekenissen van het woord anhollen’ noemde. Bij de ingang van Oud-Saksische Koffie- en Pannenkoekboerderij ’t Hoes van Hol-An in Oud-Aalden, staan bij de ‘underschoer’ (de inpandige baander), op de veldkeien bestrating onder andere een strohakselaar, een hakselmachine voor bieten en een ‘kafmeul’, waarmee het kaf van het koren gescheiden werd. De entree is slechts een verlaagd eikenhouten schuurdeurtje. Om een flinke buil op je hoofd te voorkomen, dient de aanbeveling ‘bukken!’ op de balk boven de deur serieus te worden genomen. Sinds de jaren ’80 staat er een krijtbordje, met daarop de handgeschreven tekst: “Mooi daj d’r bint!”
Er is veel bij het oude gebleven
De koestal rechts met de houten palen en de hilde daarboven, de ruwhouten deuren, de ‘slieten’ zolder met de oude, nu elektrisch brandende, olielampen zijn er nog allemaal. De lemen scheidingswand tussen de deel en de woonkeuken met daarin nog de bedsteden en de schouw compleet met ‘hanghaol’, waaraan de ketel boven het vuur gehangen werd: het herinnert nog allemaal aan vroeger. De wanden van de keuken zijn zelfs nog rood geverfd, zoals men dat in het verleden met ossenbloed deed. Aangepast aan de restauratiefunctie zijn de tegelvloer van de deel en de doorbraak in de linkerwand, plaats biedend aan de bar, aldus voldoend aan moderne eisen. Maar de tentoongestelde agrarische gebruiksvoorwerpen wekken weer heel veel historische belangstelling. Er hangen nog leren en houten paardentrippen voor gebruik in het veen, een ‘hooi-rief'(-hark) en een vleeshaak, waarmee de worsten en de hammen uit de ‘wiemel’ (aan de zolder bij de schouw) gehaald werden.
Van het eeuwenoude verleden…
Inderdaad eeuwenoud, want volgens de overlevering dateert de hoeve van 1668 en hij droeg toen de naam ‘Schreuringe Erve’. In 1797 was Albert ter Haar van De Haar bij Dalerveen eigenaar. Vijftien jaar later verkocht hij de boerderij voor 1.000 gulden aan timmerman Hindrik Kamps, die in 1813 trouwde met Geesje Huijing. Toen Hindrik in 1866 overleed, ontstond onenigheid over de erfenis en daarom werd de boerderij verkocht aan de familie Lanning. Die bleef tot 1962 eigenaar. Tot dat jaar bewoonden diverse pachters zoals de families Nijmeijer, Sanders, Van der Spoel en Koen de boerderij. In 1962 kocht de gemeente Zweeloo de boerderij in het kader van de nieuw verkregen status van Oud-Aalden als beschermd dorpsgezicht. Burgemeester Greebe had graag via de Stichting Oud-Aalden subsidies willen verkrijgen voor de realisatie van een museumdorp, maar het rijk gaf de voorkeur aan Orvelte. De nieuwe status van de boerschap sloeg echter ook bij de bewoners wonderwel aan en men vond het dus belangrijk de eeuwenoude hoeve voor het nageslacht te bewaren.
…op weg naar het heden
In 1964 vond een volledige restauratie plaats en vervolgens begonnen de heren Bulten en Vening de pannenkoekboerderij. Van het plan om van ’t Hoes van Hol-An een kunstzinnig mekka te maken, waar culturele lezingen en kunstexposties werden gehouden is maar deels iets terecht gekomen. Het horecagedeelte, wat er slechts bij bedacht was als broodwinning, werd een doorslaand succes. Er stonden soms rijen gasten voor de deur te wachten om een plekje te bemachtigen in de boerderij. Geesje, Bultens vrouw bakte de pannenkoeken, op acht gaspitten. Voor het organiseren van culturele bijeenkomsten was geen tijd meer over. Kunstexposities werden er nog wel gehouden, in de Wagenschuur en de drankenschuur. De eerste exposant was de kunstenares Janny Jalving. Na vijf jaar besloten Bulten en zijn vrouw, om het vanwege gezondheidsredenen wat rustiger aan te gaan doen. Hierna pachtten ‘Pa en Moe Kok’ de boerderij van de gemeente.
De verhalen vertellen ons dat de pannenkoekboerderij destijds ook al een drukbezochte onderneming was, maar dat de focus van deze eigenaren niet op de gastvrijheid en gastbeleving lag. Het bedrijf ging in 1982 bijna failliet.Piet en Trijnie Been konden toen de boerderij van de gemeente huren. Sinds 1972 bestierden zijn ook hun familiebedrijf, het bekende Hotel Been, daarvoor het Hotel Mensingh met het uithangbord met de postkoets en het onderschrift ‘Koevers Postwagen’, in Zweeloo. Twee horecaondernemingen uitbaten bleek toch wel wat te veel en dus verkochten ze na enkele jaren het hotelbedrijf om zich helemaal aan de pannenkoeken te wijden in de eeuwenoude boerderij. Piet en Trijnie kochten in 1986 de pannenkoekboerderij en breidden het menu met talloze pannenkoeken uit. Deze, zoals de ‘Hol-An’ en de pannenkoek boerenmetworst staan nog steeds op de kaart. Bovendien kreeg de pannenkoekboerderij een terras aan de zijkant van het erf. Dit terras bestaat nog steeds en nieuwe gasten vragen zich wel eens af of ‘dit de hemel op aarde is’. De pannenkoekboerderij werd door het betrokken en persoonlijk beleid van Piet en Trijnie weer een gezond en bloeiend bedrijf.
Het heden
Door al zijn bijzonderheden is de oude hoeve als pannenkoekboerderij altijd in trek gebleven. Het is dan ook geen wonder, dat wij, de huidige eigenaren, Bas, zoon van Piet en Trijnie Been en zijn vrouw Kim deze status nooit hebben veranderd. Zelfs het recept voor het beslag is hetzelfde gebleven. In 2000 namen wij het besluit het Hoes van Hol-An over te nemen. We voeren samen met onze medewerkers een betrokken beleid en volgen onze eigen visie, zonder het historisch gedachtengoed uit het oog te verliezen. In onze Oud-Saksische stijl gebouwde boerderij smaakt de echte Drentse pannenkoek veel lekkerder dan thuis aan de keukentafel. Dit komt niet alleen vanwege ons lekkere pannenkoekenbeslag, maar ook door de historie van de locatie en het vriendelijke personeel.
Authentiek Drentse pannenkoeken
Onze liefde voor het verleden brengt ook het in gebruik behouden van ons oude recept met boekweitmeel met zich mee. Echte boekweitpannenkoeken hebben ‘een wat aardse’ smaak!’ en dus wordt bij onze pannenkoeken zowel boekweit als bloem gebruikt. De menukaart biedt een overvloed aan soorten pannenkoeken, welke vaak al heel lang op de menukaart staan. Maar hiermee zijn we ook verder gegaan. We schenken aandacht aan diverse allergieën en diëten. Behalve de echte vertrouwde Drentse pannenkoek, bakken wij indien gewenst ook melk- en glutenvrij en kan de gast voor biologische en locale producten kiezen. Wij beloven, dat je de bereiding van een glutenvrije pannenkoek voor je kind, zonder enige aarzeling en met een gerust hart aan ons kunt overlaten.We liepen voorop toen we gingen werken met alleen verse en goede producten. Zo vervingen we bijvoorbeeld alle ‘pakjes en zakjes’ door verse ingrediënten en zijn de wijnen op onze kaart persoonlijk door ons voorgeproefd en gekozen. En de Drentse wafel die we al sinds jaar en dag aanprijzen op het krijtbord aan de straat, wordt nu op eigen ijzer gebakken, van beslag uit eigen keuken.
De toekomst
Wie straks bukkend onze entree binnenstapt, ervaart nog steeds die huiselijke en ongedwongen sfeer van weleer. Dat onze gasten lekker kunnen eten in een goede sfeer, op een plek waar je je welkom voelt, vinden wij belangrijk. Op deze plek staat ons eigen biertje op de tap. Kun je even weg mijmeren bij het haardvuur, met een kop warme chocolademelk. Die slagroomsnor die deert niemand. Hier krijg je dat gevoel dat je aan de vertrouwde hand van opa of oma mee wordt meegenomen. Waar je je handen kunt wassen bij een oude waterpomp, waar opa zijn leesbril en je moeder haast haar handtasje vergeet. Gewoon omdat ze er even helemaal lekker ‘uit’ zijn. En waar je met een gerust hart kunt mee-eten, omdat wij dieetkennis in huis hebben. Dit prettige gevoel kun je dan ook met anderen delen, omdat er wifi is.
In de toekomst
zal het krijtbordje met “Mooi da’j der bint” nog steeds bij de ingang staan. De boodschap is nog steeds van kracht. Sterker nog, wij vinden dat deze tekst een nog diepere betekenis moet krijgen en belangrijker is dan ooit.
Dat we gastvrij zijn en onze gasten een gevoel van welkom zijn willen geven staat buiten kijf. Wij laten blijken dat we écht ‘blij zijn dat je er bent’, door onze gasten te ontzorgen. We willen een ontspannen gevoel meegeven dat al bij aankomst op onze parkeerplaats begint en tot lang na het vertrek uit onze boerderij blijft hangen. Wij zien een toekomst voor ’t Hoes van Hol-An, waarin we ons vasthouden aan onze waarden van betrouwbaarheid en een ongedwongen sfeer, maar met de gemakken van het heden. Opdat wij het anhollen waard mogen blijven.
Openingstijden
SEPTEMBER tm JUNI
DINSDAG tm ZONDAG
11:00 – 20:00 uur
JULI en AUGUSTUS
MAANDAG tm ZONDAG
2e PAASDAG
2e PINKSTERDAG
11:00 – 20:00 uur
25 DECEMBER tm
31 JANUARI
GESLOTEN